Siirry pääsisältöön

Itämeri-liite: Ravinteet rullaamaan ja meri kuntoon

Uutinen

Ken on seurannut Itämerestä käytävää keskustelua, tietää varmasti, että liiat ravinteet aiheuttavat Itämeren rehevöitymisen. Fosforipäästöt ja ravinnekuormitus ovat tuttuja ja todellisia ongelmia. Ravinteet – typpi ja fosfori – eivät silti ole pelkkiä pahiksia. Itseasiassa ne ovat elämälle välttämättömiä: mitään ruokaa ei synny ilman näitä minimiravinteita.

Niinpä yhtä tärkeää kuin on estää ravinteiden joutuminen Itämereen on pitää ne kierrossa ja ruoantuotannon käytössä. Vuonna 2050 maapallolla on yli 9,5 miljardia ruokittavaa ja planeetan luonnonvarat eivät lisäänny.
Louhittavan fosforin loppumisesta on samanlaisia laskelmia kuin öljyn. Se ei ehkä lopu tarkalleen tiettynä päivänä, mutta saatavuus vaikeutuu vääjäämättä ja hinta nousee. Viimeistään tässä vaiheessa jokainen ymmärtää, että on sulaa hulluutta tuhlata arvokkaita ravinteita vesistöjä rehevöittämään!
Nykyisessä maailmantilanteessa on asiaa alettu katsoa myös ruokaturvan kannalta: EU on pitkälti riippuvainen tuontiravinteista. Tällä hetkellä EU:n ruoantuotanto lepää suureksi osaksi konfliktiherkiltä alueilta, kuten Marokosta ja Venäjältä, tulevan fosforin ja typen varassa.
Baltic Sea Action Group, BSAG, tekee töitä tukkiakseen vuodot ravinnekierron eri kohdissa: maataloudesta elintarviketeollisuuteen, kaupan ja ravintolapalvelujen kautta kuluttajalle ja aina jätevedenpuhdistamolle saakka.
Tälläinen työ on mahdollista ainoastaan, kun jokaisen toimijan kanssa löydetään kullekin oikeat tavat ja motiivit tarttua toimeen. Edelläkävijäyritykset näkevät ravinteiden kierrätyksessä paitsi säästömahdollisuuksia ja mainehyötyä myös uusia ja strategisia liiketoimintamahdollisuuksia. Ongelma ja siihen kehitettävät ratkaisut ovat globaaleja.
Haluan onnitella kevään uusimpia sitoumusten tekijöitä: Alko, Agrimarket, Dream Broker, Dropp Water, Kimo Baltic ja Sinebrychoff. Edelläkävijät pääsevät perille ensin.
Joukkoon mahtuu vielä mukaan, kesä on hyvää aikaa pohtia Itämerta luovasti oman liiketoiminnan vinkkelistä. Toivon monia oivalluksia ja uusia yhteistyökumppaneita. BSAG-säätiömme pitää huolen, että yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa.

Loppu ravinteiden tuhlaukselle ja meri eläväksi!

Ilkka Herlin
Teksti julkaistiin pääkirjoituksena Kauppalehden välissä 19.6.2014 ilmestyneessä Itämeri-liitteessä.​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml