Siirry pääsisältöön

KIMO Baltic Sean sitoumus: öljyntorjuntavalmius kuntoon Ruotsin rannikkokunnissa

Uutinen

KIMO Baltic Sea, kansainvälisen kuntien ympäristö organisaation KIMOn haara, on tehnyt sitoumuksen työskennellä yhdessä Ruotsin rannikkokuntien kanssa, jotta kuntiin saadaan toimivat öljyntorjuntavalmiussuunnitelmat. Kansallisen tutkimuksen mukaan öljyntorjuntavalmius puuttuu noin puolesta kunnista.

Öljyonnettomuudessa tuhat litraa öljyä meressä vastaa puhdistuskustannuksiltaan rannalle joutuessaan kahtakymmentä tuhatta litraa öljyä. Ruotsissa rantojen puhdistus kuuluu öljyonnettomuuden sattuessa kunnille. Vaikka kunta olisikin valmistautunut öljyonnettomuuden mahdollisuuteen, siivoaminen on erittäin työlästä ja usein kunnilta puuttuu tarvittavat tarvikkeet ja henkilöresurssit.

KIMO Baltic Sea on huomioinut, että öljyonnettomuuden sattuessa kaikki mahdollinen apu muilta kunnilta, yrityksiltä ja kansalaisilta on tarpeen. Useat aikaisemmat öljyonnettomuudet ovat osoittaneet, että yksityiset kansalaiset ovat halukkaita auttamaan, mutta tiedon ja harjoituksen puute on tehnyt vapaaehtoisten öljyntorjujien käytöstä vaikeaa.

Antamalla suurelle yleisölle mahdollisuus auttaa käytännön suojelutoimissa, tekee heistä samalla tietoisempia Itämeren luontoarvosta. Tämä ohjaa heitä muutenkin vaatimaan toimia kunnalta Itämeren suojelemiseksi.

Sitoumuksessaan KIMO Baltic Sea lupaa työskennellä Ruotsin rannikkokuntien kanssa, jotta niihin saadaan toimivat öljyntorjuntasuunnitelmat. KIMO aikoo erityisesti työskennellä pilottikuntien kanssa, joissa öljyntorjuntavalmiutta parannetaan käyttämällä yritysten ja kansalaisten vapaaehtoista panosta.

KIMO Baltic Sea luo myös tietopankin, josta löytyy kaikkien Ruotsin rannikkokuntien öljyntorjuntavalmiussuunnitelmat ja hyviä esimerkkejä. KIMO Baltic Sea lupaa myös auttaa kuntia tekemään inventaarion öljyntorjuntavarustuksista ja identifioimaan tarvittavat materiaalit.​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml