Siirry pääsisältöön

Lähes kaikki Itämeri-huippukokouksen 2010 Itämeri-sitoumukset toteutettu

Uutinen

BSAG:n sitoumuskonsepti juontaa juurensa vuoden 2010 Itämeri-huippukokoukseen Helsingissä. Huippukokoustoimi työkaluna yhdistää erilaisia toimijoita ja heidän resurssejaan Itämeren hyväksi. Osallistumisen pääsylippuna oli konkreettinen sitoumus toimintaan Itämeren hyväksi. Erilaiset yksityiset, julkiset, kolmannen sektorin toimijat sekä Itämeren rantavaltioiden päämiehet tekivät puhtaamman Itämeren puolesta yhteensä 147 kappaletta.

The Baltic Sea Action Summit
Itämeren rantavaltioiden päämiehet Baltic Sea Action Summit huippukokouksessa 2010

Tuolloin annnetuista yritysten ja organisaatioiden sitoumuksista on saatu päätökseen 114 kappaletta ja vain 18 sitoumusta on peruuntunut. Alkuperäisistä sitoumuksista kolme jatkaa edelleen aktiivisena. Tällainen on esimerkiksi Suunnittelutoimisto Taivaan sitoumus, antaa osaaamistaan BSAG:n käyttöön. Osa ensimmäisen aallon sitoumuksen tekijöistä on ehtinyt tehdä uusiakin Itämeri-sitoumuksia.

Huippukokouksen jälkeen BSAG on jatkanut aktiivista työtään sitoumusten parissa ja vuoden 2017 helmikuuhun mennessä sitoumuksia on kertynyt kaiken kaikkiaan 292 kappaletta. Näistä 72 kappaletta oli aktiivisessa tilassa ja 196 sitoumusta oli jo viety päätökseen. Kaikista annetuista sitoumuksista 24 on peruuntunut.

Vuoden 2016 aikana syntyi useita vahvoja sitoumuksia. Uusina toimijoina sitoumuksen tekijöiden joukkoon nousivat mm. Ekonia Oy jonka sitoumuksella lisätään mittaamiseen perustuvaa ympäristönseurantaa, Pro Agria keskusten liitto, joka sitoutui tarjoamaan viljelijöille asiantuntijuutta maaperän kasvukunnon parantamiseksi ja satotasojen nostamiseksi, Vesilaitosyhdistys, joka nostaa sitoumuksessaan esiin vaarallisten aineiden käyttöä kotitalouksissa ja K-maatalouden koetila, jonka sitoumus keskittyy maan kasvukunnon ja ravinteiden mittauskäytäntöjen ja -laitteiden kehittämiseen.

UPM-Kymmene Corporation teki jo kolmannen sitoumuksensa, joka tällä kertaa  keskittyy kierrätysravinteiden käyttöön jätevesien käsittelylaitoksissa.

Lisätietoa Itämeri-sitoumuksista löytyy BSAG:n sitoumuspankista osoitteesta: https://www.bsag.fi/commitmentbank/

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml