Siirry pääsisältöön

Lounais-Suomessa päästään testaamaan ravinteiden kierrätystä

Uutinen
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ja ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen olivat yhtä mieltä ravinteiden kierrätyksen tärkeydestä sekä ympäristön, että talouden kannalta Ravinteet kiertotaloudessa -ideapäivässä 12.1.2015 Turussa.

MMM:n, YM:n ja BSAG:n ideoimassa tilaisuudessa kuultiin Lounais-Suomen toimijoiden ehdotuksia ja kokemuksia alueellisen ravinteiden kierrätys- ja hyväksikäyttömallin kehittämiseksi. Varsinais-Suomen ELY-keskus hallinnoi 3 miljoonaa euroa ravinteiden kierrättämisen ja Saaristomeren tilan edistämiseksi.

Sektorirajojen rikkomista ja yhdessä tekemistä peräänkuuluttanut ministeri Orpo kertoi myös tilaisuudessa Mynälahden alueella toteutettavasta pilotoinnista, jossa toimia ja teknologioita ravinteiden kierrättämiseksi päästään testaamaan, ja jota BSAG on pitkään ajanut.

BSAG:n asiamies Mathias Bergman toi esiin, että Suomessa vuosittain syntyvän lannan sisältämien ravinteiden arvo on n. 100 – 150 miljoonaa euroa. Lisäksi pitää muistaa, että Suomen aluevesien hyvän tilan saavuttamisen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 1,7 miljardia euroa, joita voitaisiin pienentää kohdentamalla varoja ravinteiden kierrättämiseksi ja samalla tuon lantaresurssin käyttöönottamiseksi.

Muissa puheenvuoroissa ja keskustelussa kuultiin mm. peltojen fosforikuormituksen vähentämisestä kipsillä, kotieläinten lannan kehittämisestä kierrätysravinteeksi ja liikenteen polttoaineeksi, ruokojen poistosta ja kierrätyksestä Mynälahden alueella sekä ruokahävikin ravinteiden käyttöönotosta Porissa.

Tarvetta ja ideoita ravinteiden kierrätykseen korvamerkityn hankerahan käytölle löytyi runsaasti. Rahoitushaut avautuvat aikaisintaan huhtikuussa.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml