Siirry pääsisältöön

Maankuivatus ja ilmastonmuutos -seminaarissa keskusteltiin ajankohtaisista aiheista

Uutinen

Salaojituksen tukisäätiö, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Salaojayhdistys ry sekä Baltic Sea Action Group järjestivät Maankuivatus ja ilmastonmuutos -seminaarin Otaniemen Dipolissa torstaina 18.10. Seminaari oli osa Salaojituksen tukisäätiön BSAG:lle tekemää sitoumusta. Vastaavia seminaareja on sitoumuksen puitteissa järjestetty nyt kaikkiaan kolme kertaa. Dipolin saliin oli kerääntynyt lähes 150 kuulijaa, ja keskustelu oli vilkasta.

Ilmastonmuutos on ajankohtainen aihe. Suomessa siitä muistuttivat viime kesän ennätyshelteet, ja maailmalla pyörremyrskyjen kaltaiset sään ääri-ilmiöt ovat olleet tiuhaan otsikoissa. Ilmastonmuutospaneeli IPCC:n tuore raportti on sekin saanut laajaa huomiota, ja herättänyt yhä useamman ihmisen pohtimaan ilmastonmuutoksen etenemistä ja vaikutuksia.

Muuttuva ilmasto vaikuttaa maatalouteen, mikä heijastuu maailman ruoantuotantoon. Lisääntyvän sadannan myötä erilaisten maankuivatustoimien tärkeys ja valumavesien hallinta korostuvat entisestään. Seminaarissa maatalouden ja ilmastonmuutoksen välistä suhdetta lähestyttiin monesta suunnasta, usean eri asiantuntijan voimin. Konkreettisten maankuivatustoimien lisäksi puhujat käsittelivät mm. maatalous- ja ympäristöpolitiikkaa sekä ruoantuotannon globaaleja haasteita.

BSAG:n sisältöjohtaja Laura Höijer kertoi Maankuivatus ja ilmastonmuutos -seminaarissa maaperän hiilensidonnasta.

BSAG:ia seminaarissa edusti sisältöjohtaja Laura Höijer, joka puhui tilaisuudessa BSAG:n, Ilmatieteenlaitoksen ja Sitran yhteisestä Carbon Action -hiilipilottiprojektista. Hiilipilottia käsitteli omassa esityksessään myös Helsingin yliopiston Mari Pihlatie. Carbon Actionissa tutkitaan viljelymaan kykyä sitoa ja varastoida ilmakehän hiiltä tehokkaammin. Maanviljelykäytäntöjen muuttaminen hiilen sidontaa edistäviksi on korvaamattoman tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Seminaarin monipuolinen puhujakaarti ja näkökulmien runsaus korosti ilmastonmuutoksen monimutkaista luonnetta. Sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen, että sitä vastaan taisteleminen edellyttää laaja-alaista osaamista ja monenlaisia keinoja.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml