Peltomaan hiilinielu pelastaa
Maailmalla tunnettu maaperäasiantuntija, australialainen maaperäekologi ja tohtori Christine Jones kävi Suomessa heinäkuussa 2017 valamassa uskoa siihen, että viljelijät voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tohtori Jones vieraili Kuitian tilalla Paraisilla, Knehtilän tilalla Hyvinkäällä ja Kosken kartanolla Salossa kertomassa näkemyksiään ja kannustamassa hyviin ja vastuullisiin tekoihin.
Maaperä on hiilivarasto. Viljelymenetelmillä pidetään maaperä kunnossa. Viljelijät voivat hillitä ilmastonmuutosta, kun vain löydämme oikeat keinot ja myös käytämme niitä, maaperäekologi, tohtori Christine Jones kannusti Suomen vierailullaan.
Tilaisuuksissa oli mukana viljelijöitä sekä muita alan ammattilaisia, vaikuttajia ja päättäjiä. Huoli tulevaisuudesta: maailman kasvavan väestön ruokkimisesta ja maapallon tuotantokyvyn kestävyydestä oli yhteinen.
Maaperän mikrobit, kuten sienet, bakteerit ja levät ovat ahkeria työläisiä, jotka raatavat auringon voimalla. Kasvit hyödyttävät yhteyttäessään maaperän eliöstöä. Se puolestaan luovuttaa kasveille ravinteita, kuten typpeä ja fosforia. Kasvit kasvavat ja maaperä voi hyvin. Jokainen peltomaan kokkare on kuin pieni aurinkovoimalla käyvä tuotantolaitos, tohtori Jones sanoi Koskella.
Maailman väkiluku kasvaa. Viimeisten 150 vuoden aikana viljelysmaat ovat menettäneet 30-75 prosenttia hiilivarastoistaan. Samalla ilmaan on syydetty hiilidioksidia valtavat määrät, Jones kuvaili nykytilannetta.
Kun samalla otetaan huomioon, että monet viljelymenetelmät ovat saaneet aikaan haittavaikutuksia maaperässä, on tärkeää parantaa ja pitää huolta maaperän kunnosta ja tuottokyvystä
Christine Jones luetteli viisi periaatetta maan rakenteen parantamiseen:
Ensinnäkin vihreä on tärkeää. Ympärivuotinen vihreä siis vieläkin tärkeämpää. Jos näet jossain paljasta maaperää, näet siinä myös hiilihukkaa. Vihreän hyvyys perustuu juuriin. Ne ovat maaperän pelastus.
Toiseksi mikrobeista täytyy huolehtia. Mykorritsat ja sienet paiskivat töitä. Kun ne toimivat hyvin, jopa 60 prosenttia vihreiden kasvien sisältämästä hiilestä varastoituu maahan antamaan kasvuvoimaa uusille kasveille ja on samalla pois rasittamasta ilmekehää
Kolmanneksi pitää muistaa, että monipuolisuus pitää kasvua vauhdissa. Liika yksipuolisuus heikentää. Maailma tarvitsee vihreitä niittyjä ja peltoja. Olen nähnyt liikaa yksipuolistumisen vaikutuksia eri puolilla maailmaa. Ensin näyttää tehokkaalta ja tuottoisalta, mutta monokulttuureissa edessä on auttamatta kasvuvoiman heikentyminen.
Neljänneksi luonnon kiertokulkuun kuulumattomien kemikaalien käyttöä on rajoitettava. Niillä on usein lyhytjänteisesti myönteisiä vaikutuksia, mutta pitkäaikainen vaikutus yllättää. Viljelykierto ja laidunnus korvaavat pitkäkestoisesti kemikaaleilla saavutetun hyödyn.
Viides maaperän hoidon nyrkkisääntö on liian syvän kyntämisen välttäminen. Pahimmillaan se lisää eroosiota ja hiilidioksidipäästöjä ilmaan. Tämä kaikki taas vauhdittaa pelättyä ilmastonmuutosta. Alkuperäinen teksti Hia Sjöblom
http://www.jarki.fi/sites/default/files/christinejoneskoskella5.7.2017_3.pdf