Siirry pääsisältöön

SPI kokous Moskovassa: Krasny Bor suljetaan

Uutinen

BSAG osallistuu Pietarin aloitteen (St. Petersburg Initiative) kokoukseen 24.- 25.maaliskuuta 2015 Venäjän luonnonvarain- ja ympäristöministeriössä Moskovassa. Lupaavia uutisia kuultiin heti ensimmäisenä päivänä kun ministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Nuritdin Inamov julisti, että ministeriö on pyytänyt kansallista tuomioistuinta valmistelemaan päätöksen Krasny Borin vaarallisten jätteiden kaatopaikan sulkemiseksi.

Vuonna 2013 Pietarin Itämeri foorumissa pääministeri Medvedev lupasi, että Krasny Borin kaatopaikan sulkemisen mahdollistamiseksi rakennetaan asianmukainen vaarallisten jätteiden käsittelylaitos. BSAG on muiden tahojen kanssa tuonut keskusteluihin yhä uudestaan Krasny Borin tilanteen. BSAG pitääkin erittäin tervetulleina uusia toimia Krasny Borin kaatopaikan korvaamiseksi jätteenkäsittelylaitoksella ja seuraa tilanteen kehittymistä.

Krasny Borin kaatopaikan ongelmat ovat kertyneet 1970-luvulta alkaen ja kaatopaikkaa on pitkään yritetty sulkea. Krasny Bor sijaitsee Nevan valuma-alueella ja Pietarin kaupunki ottaa juomavetensä Nevasta. Vaarallisten aineiden vuodot uhkaavat Pietarin asukkaiden lisäksi myös Itämerta. Itämeren suojelukomissio HELCOM on nimennyt Krasny Borin yhdeksi hot-spot alueeksi.

SPI painostaa myös toisen hot-spotin, Kaliningradin jätevedenpuhdistamon tilanteen selvittämistä.

SPI:n kokous järjestettiin Tanskan konsulaatin tuella. Tanskan Venäjän suurlähettilään lisäksi mukana oli useita tanskalaisten yritysten edustajia. He näkivät SPI-kokouksen hyvänä mahdollisuutena uusien yhteistyökuvioiden ja liiketoiminnan rakentamiseksi tanskalaisten yritysten ja venäläisten toimijoiden välille.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml