Siirry pääsisältöön

TIEDOTE: Virtuaalisen Itämeripuolueen (VIMP) keskustelutilaisuus käsittelee Itämeri-koordinaatioryhmän tehtäviä

Uutinen

​​Baltic Sea Action Groupin aloite eduskuntavaalien alla, Virtuaalinen Itämeripuolue (VIMP), pitää ensimmäisen lähetekeskustelunsa Itämeri -koordinaatioryhmän tehtävistä torstaina 1.12. eduskunnassa.

Hallitusohjelman toimeenpanoa vauhdittava lähetekeskustelu alkaa kello 17 ja jatkuu kello 20 asti. Lähetekeskustelun moderoijina ovat toimittaja Hannu Lehtilä ja Päivi Piispa, BSAG. Keskustelutilaisuuden avaa ympäristöministeri Ville Niinistö. Monimuotoisesta Itämerestä tilaisuudessa alustavan professori Erik Bonsdorffin mukaan ilmastonmuutos on aito uhka, johon on varauduttava merenhoitosuunnitelmassa sopeuttamistoimin.

Lähetekeskustelussa puidaan Itämeren tilan elvyttämiseen liittyviä tärkeitä teemoja, joiden tulisi kuulua Suomen hallitusohjelmassa sovitun Itämeri -koordinaatioryhmän työkenttään. Esimerkiksi Venäjän uusien satamien aloittaessa toimintansa Itämerestä tulee maailman tiheiten liikennöity tankkeriliikenneväylä. Suomen nykyinen öljyntorjuntakapasiteetti on hyvä, mutta ei vielä riittävä. Varautuminen kemikaalivahinkoihin taas on vielä kehittymätöntä ja haastavaa. Ympäristöministeri Niinistö esittää tilaisuuden aluksi oman ja ministeriönsä näkemyksen koordinaatioryhmän työkentästä. Itämerityöhön tarvitaan myös budjettivaroja.

Internetissä ennen viime eduskuntavaaleja lanseerattuun Virtuaaliseen Itämeripuolueeseen (VIMP) liittyneet eduskuntavaaliehdokkaat lupasivat ajaa Itämeri-asiaa eduskuntaan päästyään. Virtuaalisella Itämeripuolueella (VIMP) on nyt 32 kansanedustajaa lähes kaikista puolueista. VIMP:in tarkoitus on myös helpottaa Itämerestä kiinnostuneiden uuden hallituksen ministerien ja kansanedustajien yhteistyötä yli puoluerajojen Itämeren ongelmien ratkaisemiseksi. Tilaisuuden alussa Baltic Sea Action Groupin kehitysjohtaja Anna Kotsalo-Mustonen kertoo Virtuaalisen Itämeripuolueen synnystä.

Lisätietoja antavat:

Päivi Piispa, Baltic Sea Action Group, 040- 513 3107, paivi.piispa@bsag.fi
Pieta Jarva, Baltic Sea Action Group, 040- 543 9820, pieta.jarva@bsag.fi

Virtuaalisen Itämeripuolueen (VIMP) on lanseerannut Baltic Sea Action Group (BSAG). BSAG on puolueeton säätiö, jonka tavoitteena on pelastaa Itämeri.
Itämeren suurimpiin haasteisiin kuuluvat merenkulun turvallisuus, rehevöityminen, uhat luonnon monimuotoisuudelle ja vaaralliset aineet. BSAG kokoaa yhteen kaikki pelastustyöhön tarvittavat tahot koko Itämeren alueelta. Lähtökohtana on, että kaikki tekevät Itämeren hyväksi sitä, minkä parhaiten osaavat.
Työn levittämiseksi kaikkiin Itämeren maihin BSAG järjesti yhdessä Tasavallan presidentin ja pääministeri Matti Vanhasen kanssa Baltic Sea Action Summitin (BSAS) Helsingissä helmikuussa 2010. Julkilausumien sijaan tässä huippukokouksessa Itämeren maiden päämiehet sekä yli 140 yritystä tai tahoa sitoutuivat konkreettiseen työhön Itämeren hyväksi. Prosessi jatkuu, ja tehtyjä sitoumuksia lunastetaan parhaillaan. Osa sitoumuksista liittyy suoraan BSAG:n strategisiin projekteihin, ja osa on itsenäisiä, omia projekteja. BSAG jatkaa uusien sitoumusten työstämistä ja seuraa jo tehtyjen sitoumusten toteuttamista.​​

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml