Siirry pääsisältöön

Yle Uutiset 15.5: Löytyykö ratkaisu ilmastonmuutokseen tavalliselta suomalaiselta pellolta? …

Carbon Action

Yle Uutiset vieraili BSAG:n perustajien Saara Kankaanrinnan ja Ilkka Herlinin koetilalla Qvidjalla ja sai perehdytyksen Carbon Action -hankkeeseen. Ylen kattavassa artikkelissa keskusteluun nousee niin hankkeen taustat ja pyrkimykset kuin sen tiedepuoli. Kankaanrinnan ja Herliinin lisäksi haastattelussa ovatkin hankkeen tiedepuolta vetävä Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Jari Liski sekä Ilmatieteen laitoksen ja Ilmakehätieteiden keskus INARin tutkija Liisa Kulmala.

Yle nostaa myös esiin hankkeen pyrkimykset tuottaa monta samanaikaista hyötyä:

”Tavoitteena on, että keinot, joita löydetään, ovat ruuantuotannolle eli maanviljelijöille myös hyödyksi saman tien. Tällainen hyöty on esimerkiksi maan tuottavuuden lisääminen. 

Baltic Sea Action Groupissa on huomattu jo nyt, että samat keinot, joilla voidaan hillitä ilmastonmuutosta, voidaan estää myös ravinteiden pääsyä pelloilta Itämereen. Juuri Itämeren tilanteen parantaminen on yksi säätiön päätavoite.

– Maan rakenteen kuntoon saattaminen lopettaa myös päästöt vesistöihin, sanoo Qvidjan koetilan omistaja Ilkka Herlin. 

Hänen mukaansa maatalouden hiilensidontakeinojen käyttöönotto ilmastonmuutoksen hillinnässä on kaikkien velvollisuus, joilla on siihen mahdollisuus. 

– Maanomistajat ja metsien omistajat ovat vallankäyttäjiä. Pystymme vaikuttamaan siihen, lisäämmekö biodiversiteettiä maaperässä vai emme ja lisäämmekö hiiltä maaperässä vai vähennämmekö sitä, Herlin sanoo.”

Lue koko juttu täältä.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml