Siirry pääsisältöön

YM blogi 20.8: ”Hiilensidontaretkellä”

Carbon Action

”Viime torstaiaamuna matkustin Paraisille Qvidjan tilalle, jonka isäntäparina ovat Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta. Aurinko valoi välimerellistä lämpöä eteläisen Suomen ylle. Sitä ei tuntunut häiritsevän, että elokuu oli jo yli puolenvälin, lomat pidetty, nuoriso koulussa ja normaalisti sään sopi olla vaihtelevan viileä. Paistoi ihan kuin näyttääkseen, että ilmasto voi lämmetä pohjan perukoillakin.

Meitä oli Qvidjan avaralla pihalla linja-autollinen väkeä; europarlamentaarikoista kansanedustajiin, yliopiston opettajista ja tutkimuslaitosten edustajista ST1:n Mika ” Make Sahara green again” Anttoseen, järjestöjä ja mediaa, meitä virkamiehiä ja Tiilikaisen Kimmo.

Tämän pienimuotoisen kansainvaelluksen oli saanut aikaan kiinnostus Qvidjalla aloitettuun hankkeeseen, jossa testataan pelloilla, miten maaperä voi olla entistä suurempi hiilivarasto, joka sen sijaan että se päästää hiilidioksidin ilmakehään, sitoo sen maahan.

Pääsimme pellolla itsekin tutkimaan erilaisten maaperäainesten luonnetta. Havaitsimme, että eroa on, jos maaperässä on monimuotoista elämää kuten mikrobeja verrattuna maaperään, joka on köyhtynyt. Mullan hajukin oli erilainen. Meille kerrottiinkin, että maaperän laadulla on väliä. Kun maaperä on kunnossa, sadot paranevat, mutta niin paranee myös maan hiilensidontakyky. Nämä maata parantavat viljelykäytännöt lisäksi minimoivat ravinnehuuhtoumat pelloilta vesistöihin. Torjunta-aineteollisuudelle paikalla kuullut puheet eivät olleet mannaa. Torjunta-aineet ja yksipuolinen viljely köyhdyttävät maan,” kirjoittaa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka osallistuttuaan BSAG:n järjestämän hiilensidontaa käsitelleeseen Maan puolustuskurssiin.

Lue koko blogiteksti tästä.

Lue myös

Lue lisää
image/svg+xml