CRIB
Vastuullinen merenkulku
Rahtilaivojen ruumanpesuvedet pois Itämerestä
Rahtialukset saavat laillisesti purkaa ruumien pesuun käytetyt vedet Itämereen. Pesuvedet voivat kuitenkin sisältää ravinteita ja ympäristölle haitallisia aineita. CRIB-hanke tuottaa paremman toiminnan kannalta tärkeää tietoa ja kartoittaa mahdollisuuksia toimittaa ruumanpesuvedet satamien vastaanottolaitteistoihin ja sieltä jatkokäsittelyyn.
Virallinen nimi
CRIB – Cargo residues into biogas
Kesto
12/2022–6/2024
Vastuuhenkilöt
Mia Hytti
Vastuutahot
Baltic Sea Action Group
Rahoittaja
Nefco, Nordic Environment Finance Corporation
Ruumanpesuvedet pois Itämerestä ja kiertotalouden käyttöön
Suomen satamissa käy vuosittain noin 6000 bulkkialusta, joista useat pesevät ruumansa lastityyppien välillä merimatkan aikana. Nämä rahtialukset saavat laillisesti purkaa ruumien pesuun käytetyt vedet Itämereen. Pesuvedet voivat kuitenkin sisältää ravinteita ja ympäristölle haitallisia aineita.
CRIB-projekti kartoittaa mahdollisuuksia toimittaa ruumanpesuvedet satamien vastaanottolaitteistoihin ja sieltä jatkokäsittelyyn.
Tällä hetkellä satamissa ei ole erityisiä laitteistoja ruumavesien käsittelyyn, vaan ne puretaan tarvittaessa imuautoihin, jotka kuljettavat jätteen satamista eteenpäin. Ruumanpesuvedet ovat erityisen hankalasti käsiteltävissä siitä syystä, ettei niiden sisältöä osata tarkkaan määritellä – ne voivat sisältää esimerkiksi jäämiä useista eri lasteista tai pitoisuudet voivat vaihdella pesuun käytetyn vesimäärän mukaan. Siksi näitä vesiä ei voida purkaa viemäriin, vaan ne menevät erikoiskäsittelyyn.
Hankkeessa on tarkoitus ottaa näytteitä pesuvesistä ja analysoida niiden sisältöä, jotta voidaan arvioida mahdollisuudet purkaa niitä helpommalla, ja halvemmalla, viemäriverkostoon tai jopa toimittaa jatkokäyttöön kiertotalousperiaatteen mukaisesti. Samalla selvitetään satamien mahdollisuuksia tehokkaampaan vastaanottoon.