Siirry pääsisältöön

EOLUS – Tuulivoiman vaikutukset meriluontoon minimiin

Yrityslahjoitus, Itämeri-sitoumus, Ship Waste Action

Pohjoismainen uusiutuvan energian kehittäjä Eolus pyrkii tunnistamaan ja minimoimaan merituulivoiman vaikutukset Itämeren vedenalaiseen luontoon. 

Merituulivoiman ympäristövaikutusten tutkimista Itämerellä

Itämerelle monimuotoisuuden suojelu on erityisen tärkeää, sillä lajiston ja elinympäristöjen rikkaus auttaa merta selviämään ilmastonmuutoksesta ja rehevöitymisestä.

Kokemusta merituulivoimasta Itämeren ympäristössä on vielä niukasti, siksi ympäristövaikutusten ymmärtämiseksi ja vähentämiseksi tarvitaan tutkimusta. Osana Itämeri-sitoumustaan Eolus järjestää yhdessä BSAG:n kanssa Itämeri-asiantuntijoille ja tutkijoille työpajan. Työpajan tulokset auttavat yritystä tunnistamaan merkittävimmät vaikutukset meriluontoon.

Lisäksi Eolus lanseeraa apurahan, jolla tuetaan merituulivoiman ympäristövaikutusten tutkimista Itämerellä.

Eoluksen Itämeri-sitoumus on voimassa kolme vuotta, ja sitoumuskauden kuluessa Eolus ja BSAG seuraavat tavoitteiden toteutumista sekä tarkentavat sen sisältöä. Sitoumuksen toteuttaminen on merkittävä oppimisprosessi niin Eolukselle kuin vastuullisuustyöhön osallistuville asiantuntijaorganisaatioille.

Yhteistyö alkoi vuonna 2022 ja se pitää sisällään myös merkittävän lahjoituksen BSAG:n Itämeri-työhön.

Merialueiden kestävästä käytöstä tarvitaan sekä toimialan sisällä että eri toimialojen välillä yhteistä pohdintaa, jotta kumulatiivisia vaikutuksia voidaan tunnistaa ja ehkäistä. Vaikutusten tutkimiseen kaivataan yhtenäistä ohjeistusta ja vaatimuksia viranomaistasolta. Lisäksi tarvitaan ylikansallista yhteistyötä esimerkiksi HELCOMissa, jotta tarkasteluun saadaan koko Itämeren alueen meriympäristö.

Anu Vaahtera, projektipäällikkö, Eolus

Ota yhteyttä

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Sofia Seivo

Yritysyhteistyön suunnittelija

+358 40 664 1625

sofia.seivo@bsag.fi

Tutustu kumppaneihimme

image/svg+xml