Siirry pääsisältöön

ÅLANDSBANKENIN ITÄMERIPROJEKTI MAHDOLLISTAA BSAG:N MERILUONNONSUOJELUTYÖTÄ 

Yrityslahjoitus, Yritysyhteistyö, Elävä Itämeri-Hanke

Ålandsbankenin Itämeriprojekti on toiminut BSAG:n Elävä Itämeri -hankkeen rahoittajana hankkeen alkumetreiltä aina tähän päivään saakka.  

Merenpohjalla kasvaa hyvin värikkäitä leviä ja vesikasveja. Kalliopohjalla on punaisia, vihreitä ja ruskeita leviä. Keskellä kasvaa tiheästi vihreitä vesikasveja. Vesi on kirkas ja auringonvalo ulottuu pohjalle.

Yhteistyöhankkeita Itämeren hyväksi vuodesta 2019

Ålandsbanken on nimensä mukaan Ahvenanmaalainen pankki, jonka toiminnan arvot pohjautuvat saaristolaisuuteen ja luonnosta vaalimiseen. Tämä näkyy muun muassa pankin vuonna 2014 käynnistämässä Itämeriprojektissa, jonka kautta Ålandsbanken rahoittaa useita Itämeren luonnontilaa edistäviä hankkeita ja toimijoita.

BSAG pääsi vuonna 2019 osaksi Itämeriprojektia Elävä-Itämeri hankkeen muodossa. Yhteistyön tavoitteena on saada yksityiset maanomistajat innostumaan merellisten suojelualueiden perustamisesta omille vesialueilleen. Samalla pyritään levittämään sanomaa Itämeren luonnon haavoittuvaisuudesta sekä sen säilyttämisen ehdottomasta tärkeydestä.

Viestiä on viety eteenpäin esimerkiksi erilaisten tapahtumien kautta, kuten Itämeripäivän tapahtumissa Korkeasaaressa, sekä koko perheen meriluontotapahtumassa Gullkronassa. Päättäjille on kerrottu merensuojelun merkityksestä Meriluonnon pelastuskurssilla

Ålandsbankenin rahoitus on myös mahdollistanut BSGA:lle kaksi muuta Itämeren suojelua edistävää hanketta. Vuonna 2021 käynnistyneessä, kahdeksanvuotisessa LIFE IP-Biodiversea –hankkeessa kehitetään Itämeren suojelualueverkostoa yhteistyössä usean asiantuntijaorganisaation kesken. Vuonna 2022 käynnistynyt SaaristoRider (SAARI) -hanke puolestaan selvittää vedenlaatua Gullkronan merensuojelualueella. Molempien hankkeiden omarahoitusosuus maksetaan Elävä Itämeri -hankkeen budjetista. 

Suurin merellinen luonnonsuojelualue Gulkronaan

Lokakuussa 2022 yhteistyö ylsi ensimmäiseen huipentumaansa, kun Gullkronan saarta ympäröivästä vesialueesta tuli Saaristomeren suurin yksityinen merellinen luonnonsuojelualue. Yksityisen merensuojelualueen toteuttamisen mahdollisti BSAG:n panoksen osalta Ålandsbankenin Itämeriprojektista saamamme rahoitus.  

Ålandsbankenin Itämeriprojekti on pitkään tukenut Itämeren tilaa edistäviä hankkeita ja yhteistyömme BSAG:n kanssa on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa Itämeren meriluonnon monimuotoisuuteen. Elävä Itämeri -hanke on erinomainen esimerkki yhteistyön voimasta.

Anne-Maria Salonius, Suomen liiketoiminta-alueen johtaja, Ålandsbanken

Uusien suojelualueiden perustaminen on pitkä ja monitahoinen prosessi, joka edellyttää työpanoksia lukuisten eri organisaatioiden edustajilta. Kärsivällisyys on siis avainasemassa – sitä vaaditaan kaikilta suojeluprosessiin osallistuvilta. 

Gullkronan suojelualueen perustaminen osoitti, että kärsivällisyys palkitaan. Työ ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan on jatkunut entistäkin kovempaan tahtiin. Tälläkin hetkellä työn alla on kourallinen uusia merialueita, joita olemme saattamassa osaksi alati laajenevaa- ja Itämeren kannalta elintärkeää suojelualueverkostoa. 

Ota yhteyttä

Anna Klemelä

Projektipäällikkö, meriluonnon monimuotoisuus; Viestintäasiantuntija

+358 44 376 7511

anna.klemela@bsag.fi

Anton Lehtinen

Suojelukoordinaattori, meriluonnon monimuotoisuus

+358 40 041 0878

anton.lehtinen@bsag.fi

Tutustu kumppaneihimme

image/svg+xml