Origin by Ocean –yrityksen toimintaperiaatteena on kerätä ja jalostaa merestä peräisin olevaa biomassaa, kuten sinilevää ja rakkohaurua. Tästä biomassasta voidaan tuottaa ympäristön kannalta kestäviä raaka-aineita esimerkiksi ruoka-, virvoitusjuoma-, kosmetiikka- ja lääkealan tarpeisiin. Yrityksen suunnitelman mukaan Suomen ensimmäinen alalla toimiva biojalostamo on valmis vuonna 2025.

Yrityksen Itämeri-sitoumus keskittyy makrolevän kasvattamiseen ja sinilevän keräämiseen Itämerestä. Rakkohaurun viljelyssä on esimerkiksi potentiaali parantaa luonnon monimuotoisuutta huonosti voivilla merialueilla.

Yleisesti ottaen yritys sitoutuu ottamaan Itämeren tarpeet (esim. monimuotoisuuden lisääminen ja suojeleminen) huomioon liiketoiminnan rakentamisessa koko toiminnan aikana. Yritys on sitoutunut tarkastelemaan rakkohaurun kasvattamiseen liittyviä käytäntöjä Itämeren ja sen monimuotoisuuden näkökulmasta. Sitoumuksen tavoitteena on myös alustaa uudistavan (regeneratiivisen) kasvatuksen käytäntöjä myös merellä tapahtuvaan viljelyyn. Lisäksi yritys on sitoutunut suunnittelemaan kasvatuskäytännöt tiiviissä yhteistyössä tiedeyhteisön kanssa sekä BSAG:n Elävä Itämeri -projektin kanssa keskustellen.

Lisätietoa: https://www.originbyocean.com/


 

Kiitos vuoden veneilytekopalkinnosta!

 

7.2.2020  Saara Kankaanrinta

Olipa iloinen yllätys! Toimittajat palkitsivat meidät vuoden parhaasta veneilyteosta – Gullkronan sataman avaamisesta yleisölle. Nöyrä kiitos raadille sekä eritoten Gullkronan ystäville monessa sukupolvessa. Saaren lumoavuus ei ole meidän ansiotamme. Me pyrimme säilyttämään sen – pilaamatta ainutlaatuisuutta.

Miten meni avajaiset? Entä kesä? Mitä te aiotte siellä vielä tehdä? Onko suunnitelmia? Mitä ihmiset tykkäsivät? Miten Gullkrona liittyy suojelutyöhön? Saamme kovasti kyselyitä. Tässä pieni tiivistys kokemuksistamme ja ajatuksistamme!

 

Avajaiset

Kutsuimme pieniin avajaisiin tuttujemme lisäksi vieraaksi arpomalla 15 venekuntaa.  Voi miten hienoja uusia kohtaamisia saimme! Mm häämatkalla Gullkronassa 30 vuotta sitten  käynyt pariskunta voitti arvonnassa paikan avajaisiin. Saimme lahjaksi heidän häämatkalla venettä koristaneen lipun. Itku tuli kyllä tästä lahjasta; siinä tiivistyy paljon Gullkronan mennyttä ja nykyisyyttä. Rakkaus, luonto, tärkeimmät hetket.

Sataman avasivat juhlallisesti omat ja ystäviemme lapset. Miksi lapset? Toivomme, että kaikki paikalla olleet lapset muistavat olevansa kunniavieraita ja tärkeimpiä, ei vain jaloissa aikuisten juhlissa.

Lapsia ja meidän jälkeistä elämää varten Itämerta myös pelastamme ja suojelemme.  Lasten kuuluu nauttia, iloita ja tutkia luontoa, ja meidän aikuisten kuuluu suojella sitä. Lapsuuden luontomuistoista syntyy tekoja aikuisena.

Suomen perustuslain 20. pykälän mukaan Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Mutta se kyllä tarkoittaa enimmäkseen meitä aikuisia.

BSAG säätiön perustajina koemme, että meillä on velvollisuus tehdä voitavamme. Jokainen voi tehdä jotain, omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan. Niiden, joilla on enemmän mahdollisuuksia, täytyy tehdä enemmän. Ja työtähän riittää.

 

Kartoittamisesta konkreettisiin toimiin

Avajaisissa puhuimme ja toiminnassa tuomme esille, että luonnon monimuotoisuus on se uskomattoman monien mikrobien, eläinten, kasvien ja vuorovaikutusten summa, jonka monimutkaisuutta ihminen ei ole pystynyt täysin ymmärtämään. Biodiversiteetin merkitys on kyllä ymmärretty ja todennettu varsinkin silloin kun se on romahtanut.

Aloitimme saarella ja vesialueilla BSAG-säätiön, VELMU-ohjelman ja Tvärminnen tutkimusaseman kanssa yhteistyössä vedenalaisen monimuotoisuuden suojelutyön, jossa kartoittamisesta siirrytään konkreettisiin toimiin.

Gullkrona on pilottikohde, jossa katsomme mitä pinnan alta löytyy ja miten vapaaehtoinen suojelu käytännössä tapahtuu ja merkitsee.

Meille on tärkeää käyttää kaikki työkalut elonkirjon vaalimiseen. Paljon huomiota saanut saanut saari ja satama on mainio paikka luoda lisää näkyvyyttä myös biodiversiteetille ja sen konkreettidelle suojelulle. BSAG-säätiö tekee uraauurtavaa ja konkreettista työtä julkisen ja yksityisen sektorin välissä.

Gullkrona on ostettu rakkaudesta elävään Itämereen ja elävään saaristokulttuuriin, eikä ole toista ilman toista. Mitä teemme satamalla, jos meressä ei ole elämää?

Sanon kaikille että puolustakaa luonnon monimuotoisuutta viimeiseen saakka, koska ilman sitä voimme unohtaa lait, luonnonsuojelun, taudit, taloudet ja ihmisen murheet – ihminen ei lajina selviä, jos luonnon monimuotoisuus kaventuu liikaa. Se on elämän elinehto.

 

Gullkrona – miten kesä meni? 

”Gullkronassa on ehdottomasti parasta ilmapiiri. Tuntuu kun tulisi kotiin, että on perillä.” Näin kauniisti meille kuvaili saaristokonkari kuluneen kesän alussa vierasvenesatamaa ja saarta.

Saaren avaaminen toukokuussa työllisti meitä talven, ja hiukan jännitti kesän alkaessa. Onneksi meillä oli huipputyypit, joiden käsiin saatoimme varauksetta luottaa Saaristomeren klassikkokohteen.  Ben ja Annika Rosenlund lapsineen vastasivat sataman toiminnasta, ja ruoka- ja juomapalvelut olivat Tom Hildénin vastuulla.

Täydestä satamasta meille sateli viestejä eri kanaviin pitkin kesää, ja kaikissa oli sydämellisiä kiitoksia kävijöiltä. Jokaikisen välitimme tekijöille eteenpäin.

Meille suurin ilo oli piipahtaa saarella ja nähdä se käytössä, uusien ja vanhojen kävijöiden ilona. Maisema on kappale kauneinta Suomea, ja se kuuluu kaikille.

Saman toteavat yhteen ääneen saaren yrittäjät: ”Mukavinta kesällä oli nähdä perheiden yhteiset hetket. Yhteiset mukavat muistot aikaisemmista vierailuista jaettiin myös meidän työntekijöiden kesken.”

Tähän kiteytyy saaren lumo. Gullkronassa tehdään muistoja uudelleen, ja uudelleen, vuodesta, vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen.

”Meillä kävi eräs isä, joka tuli aikuisen poikansa ja pojan vaimon kanssa hetkeksi vain kokemaan sen minkä hän oli  poikansa kanssa kokenut yli toistakymmentä vuotta sitten. He halusivat yhdessä kokea lossimatkan ja nauttia Gullkronan ilmapiiristä ennen kuin arki koittaa. Lähtiessä olimme molemmat isän kanssa varmoja, että Gullkrona kuuluu nyt myös nuorenparin yhteiseen kesään. Näin se perinne jatkuu”, Hildén kertoo.

Useampikin tuttu perhe on jo kertonut, että lapsilla se kovin juttu kesällä oli ehdottomasti Gullkrona.  Benin kunnostama nostalginen lossi on kuin magneetti lapsille.

Saaren vanha isäntä poistui ajasta ikuisuuteen kesällä, ja meille kaikille tuli entistäkin tärkeämmäksi vaalia sataman perinteitä. Ja kyllä se lämmitti kaikkien mieltä, kun entisen omistajaperheen tytär Eva totesi: ”jag är så lättad över att allt går bra här.”

 

Kierrätys ja lajittelu

Suunnitellessa saaren konseptia meille oli itsestäänselvää, että ekologia ja turvallisuus ovat kulmakivet. Saarella ylikulutusta tai jätteitä ei pääse pakoon. On parasta hoitaa asiat alun perin kestävästi.

Parannuksia kävijöille olivat uusi septitankki, jätteiden lajittelupisteet, kuivavessat ja huolellinen harmaiden vesien käsittely.

Tämäkin näkyi palautteissa:

”Laiturit ja satamakapteeni-palvelut toimivat hienosti, ruoka on taivaallista, kaikki on siistiä ja hyvin hoidettua. On ilo nähdä, miten ekologisesti ja laadukkaasti satamaa voidaan ylläpitää. Tulemme varmasti vieraaksi toistekin!”

Kuivakäymälöiden lisärakentaminen on vielä kesken, mutta ensi kesänä niitä onkin iso rivi. Saunan ja uimalaiturin päivitystä mietimme talven aikana.

 

Kaukana kavala maailma

Maailma muuttuu kamalaa kyytiä, mutta Gullkrona ei muutu samalla tahdilla. Moni kaipaa selkeyttä ja kiireettömyyttä – ja sen voi kokea saarella, lomalla ja kauniin kesän keskellä. Kun asiat on yksinkertaisia, pienistä asioista tulee isoja.

”Gullkronassa kännykkää käytettiin vain kamerana, ei juuri viihdykkeenä. Saarella keskusteltiin ja oltiin kiinnostuneita luonnosta ja ihmisistä ympärillä; perheestä, kaverista ja venenaapurista”, ravintolayrittäjä Tom Hilden tiivistää.

Gullkronassa elämä pyörii pienien perusasioiden äärellä, ja aikaa jää myös pysähtymiselle. Se lienee yksi tunnelman salaisuuksista. Kun turhuudet ja häly riisutaan pois, pieni on suurta.

 

Saara Kankaanrinta

BSAG hallituksen puheenjohtaja

Gullkronan omistaja

 

 

 


Blogi: sisältöjohtaja Laura Höijer / BSAG

Kun lokakuussa 2018 aloitin BSAG:ssa sisältöjohtajana, ensimmäisinä töinä oli BSAG:n strategisten sisältöjen pohdinta – vaikuttavuus edellä. Ympäristöministeriössä olin ollut tiiviisti mukana ministeriön vaikuttavuuspohjaisessa strategiatyössä, ja se tarjosi tähän oivallisen taustan. BSAG:lla strategiatyötä oli tehty koko säätiön voimin edellisenä keväänä.

BSAG:n isona tavoitteena on Itämeren ekologisen tasapainon palauttaminen muuttuvissa ilmasto-oloissa. Tunnistimme tämän alle kolme keskeistä alatavoitetta/teemaa: 1) Rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen hillintä, 2) Meriluonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja 3) Ympäristöriskien hallinta merellä. Samalla otimme huomioon kokonaiskuvan.  Ymmärrämme että Itämeren ekologinen kriisi ei ole erillinen ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuuden kadosta tai maaperän tuhoutumisesta. Ratkaisuissa tulee pyrkiä monihyötyisiin toimiin.

Mikä on tilanne vuonna 2020? BSAG:lla on nyt vahvaa toimintaa joka teeman alla. Toiminnan kohteena ovat tällä hetkellä erityisesti kestävä ruokaketju, hiiliviljely ja ravinteiden kierrätys, vedenalaisen luonnon monimuotoisuus sekä meriliikenteen riskit.

 • Rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen hillintä

Suurimmat hyödyt Itämerelle on saatavissa kestävässä maataloudessa. Se on merkittävässä roolissa myös ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Siksi BSAG:n tämän hetken isoin toimintakokonaisuus Carbon Action toimii kestävän ja jopa uudistavan eli regeneratiivisen maatalouden saralla. Oikeilla toimilla maaperä varastoi hiiltä ilmakehästä maahan ilmastonmuutosta hilliten, ja pitää ravinteet kasvien käytössä, vesistöpäästöjä minimoiden. Carbon Action alusta on parin vuoden aikana lihonut ja laajentunut moneen suuntaan ja mukana on ruokajärjestelmän toimijoita viljelijöistä yrityksiin sekä useita huipputason tutkimushankkeita. Alustan kokonaisvaltainen ja käytännönläheinen lähestymistapa herättää laajaa kiinnostusta paitsi kotimaassa, myös kansainvälisesti. Lisäksi edistämme Interreg hankkeiden kautta ravinteiden kierrätystä (SuMaNu) ja maatalouden valumavesien hallintaa (Waterdrive). Toimiemme tavoitteena on systeeminen muutos ruokajärjestelmässä (lue lisää: https://carbonaction.org/etusivu/).

 • Meriluonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Ilmastonmuutos uhkaa Itämeren herkkää lajistoa ja vedenalaisen monimuotoisuuden suojeleminen on tärkeämpää kuin koskaan. Ympäristöhallinnon ainutlaatuisessa VELMU-hankkeessa on 10 vuoden aikana kartoitettu Itämeren vedenalaisen monimuotoisuuden ja avainlajien kannalta arvokkaat alueet. Nyt Elävä Itämeri -yhteistyöhankkeessa BSAG nopeuttaa näiden arvoalueiden suojelemista, Ålandsbankenin käynnistysrahoituksella. Yksityisen suojelun pilottikohteena toimii Gullkronan saari Saaristomerellä (lue lisää: https://www.bsag.fi/fi/toiminta/elava-itameri/).

 • Ympäristöriskien hallinta merellä

Ympäristöriskit on laaja teema, pitäen sisällään mm. haitalliset/vaaralliset aineet, mikromuovit ja meriliikenteen riskit. Tästä teemasta BSAG:lla käynnistyi vuoden 2020 alussa uusi hanke meriliikenteen päästöihin liittyen. Vaikka meriliikenteen päästöt ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä, alukset voivat edelleenkin purkaa laillisesti jätevesiä ja ruokajätettä Itämereen. Tarvitsemme yhteisiä, vapaaehtoisia toimia, jotta päästöt Itämereen minimoidaan. Hankkeessa etsimme yhdessä meriklusterin toimijoiden kanssa parhaita käytäntöjä harmaiden vesien ja ruokajätteen vastuulliseen käsittelyyn. Harmaat vedet sisältävät fosforia ja typpeä, ja mukana on myös mikromuoveja ja haitallisia bakteereja. Hienonnettu ruokajäte on sellaisenaan kasvualusta mikrobeille ja bakteereille, mikä lisää biologista hapenkulutusta ja rehevöitymistä. Mustat vedet tulevat myös tarkasteluun mukaan, varsinkin kun mustat ja harmaat vedet sekoittuvat aluksilla. Kiertotalouden näkökulmasta ruokajäte olisi järkevä käyttää esimerkiksi uusiutuvien polttoaineiden valmistukseen, missä on suuri kysyntä kaikille tähteille (lue lisää: https://www.bsag.fi/fi/bsag-tarttuu-meriliikenteen-paastoihin/)

Mahtava vuosi edessä. Nyt todella on toimeenpanon aika. Muistetaan, että ympäristöongelmat ovat yhteen kietoutuneita. Kestäviin ratkaisuihin tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä ja laajaa, tieteeseen pohjautuvaa yhteistyötä yli rajojen. Ratkaisuhakuisena aloitteen tekijänä ja yhteensaattajana koemme BSAG:ssa voivamme tarjota toiminnallamme merkittävää yhteiskunnallista arvoa.

Ympäristöministeriössä tein laajasti yhteistyötä Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) kanssa. Olikin hienoa huomata kuinka EEA:n tuore Euroopan ympäristön tila raportti (SOER2020) antaa taustatukea myös BSAG:n työlle. SOER2020 raportti toteaa selkeästi, että tarvitsemme systeemitason muutoksia nopealla aikataululla. Meillä on jo nyt tietämystä, tekniikkaa ja työkaluja, joita tarvitaan, jotta keskeisistä tuotanto- ja kulutusjärjestelmistä, kuten ruokajärjestelmästä, saadaan kestäviä. Tuleva hyvinvointimme ja menestyksemme riippuu tästä ja kyvystämme valjastaa koko yhteiskunta toimimaan muutoksen ja paremman tulevaisuuden puolesta (https://www.eea.europa.eu/soer-2020/).

 

Lisätietoa:

Merialuevisiot videolla (asiantuntijoiden näkemyksiä merialueiden mahdollisuuksista) avataan myös BSAG:n teemoja ja hankkeita (kohdasta 3,44 alkaen): http://www.merialueenvisiot.info/

 


Avlönad praktik på Baltic Sea Action Group under våren och sommaren 2020

 

Tidpunkt: så fort som möjligt, 4–6 månader
Lön: 1500 euro/månad

Uppgifter:

 • Delta i planeringen och förverkligandet av stiftelsens kommunikation
 • Delta i genomförandet av förnyandet av webbplatsen
 • Delta i produktionen av kommunikationsmaterial
 • Delta i evenemangsproduktion

Vår stiftelse, som sin lilla storlek till trots arbetar med mycket hög ambitionsnivå och har åstadkommit mycket, söker en entusiastisk, kunnig och självständig kommunikationspraktikant. Stiftelsens mål är att återställa ett den ekologiska balansen i Östersjön. Vi samarbetar fördomsfritt med företag, beslutsfattare och myndigheter för att mobilisera alla aktörer som behövs för att rädda Östersjön. Vi arbetar för hållbar matproduktion och för att bekämpa klimatförändringen och förlusten av biodiversitet. Problemen hänger tätt samman och så gör även lösningarna.

Vår verksamhet har till vår stora glädje vuxit så mycket att vi nu behöver fler personer för att ta hand om allt som pågår. Nu söker vi en kommunikationspraktikant som deltar i planeringen och förverkligandet av stiftelsens kommunikation och medelsanskaffning. Arbetet förutsätter utmärkta kunskaper i finska och en stark svenska är ett plus.

Skicka in din ansökan på finska så fort som möjligt. Vi fattar rekryteringsbeslutet så fort vi hittat rätt person.

 

Intresserad? Ta kontakt!

Kommunikationsdirektör Pieta Jarva, pieta.jarva@bsag.fi, tel. 050 338 1096.

Läs mer om Baltic Sea Action Group: www.bsag.fi

 


Kommunikationschef till Baltic Sea Action Group

Tidpunkt: Fr.o.m. 1.4.2020, eller enligt överenskommelse, till januari 2022 (visstidsanställning).

Vår stiftelse som, sin lilla storlek till trots, arbetar med mycket hög ambitionsnivå och har åstadkommit mycket, söker en sakkunnig och entusiastisk kommunikationschef. Stiftelsens mål är att återställa den ekologiska balansen i Östersjön. Vi samarbetar fördomsfritt med företag, beslutsfattare och myndigheter för att mobilisera alla aktörer som behövs för att rädda Östersjön. Vi arbetar för hållbar matproduktion, för att bekämpa klimatförändringen och förlusten av biodiversitet. Problemen hänger tätt samman och så gör även lösningarna.

Vi har tagit nya initiativ bland annat för att förminska utsläppen från sjötrafiken och för att beskydda undervattensmiljöer. Dessutom finns det allt större efterfrågan på vårt arbete för hållbart jordbruk. Vi söker nu en kommunikationsspecialist med öga för marknadsföring, erfarenhet av evenemangsproduktion och visuell planering. Arbetet förutsätter utmärkta kunskaper i finska och en stark svenska är ett plus. Erfarenhet av medelsanskaffning för välgörenhet betraktas som fördel. Hos oss kan du påverka både din arbetsbild och miljön och göra meningsfullt och mångsidigt arbete som del av ett sakkunnigt och trevligt gäng!

 

Ansökan på finska och löneanspråk senast den 25.2. Vi påbörjar intervjuerna redan före ansökningstiden gått ut.

 

Intresserad? Ta kontakt!

Kommunikationsdirektör Pieta Jarva, pieta.jarva@bsag.fi, tel. 050 338 1096.
Telefontid: torsdag 6.2. kl 15.00–17.00 och måndag 17.2. kl 13.00–15.00.

Verkställande direktör Michaela Ramm-Schmidt, michaela.ramm-schmidt@bsag.fi +358 40 525 0509. Telefontid fredag 7.2. kl 10.00–12.00 och tisdag 11.2. kl 15.00–17.00

 

Ytterligare information: www.bsag.fi , www.carbonaction.fi

 


Itämeri tarvitsee viestinnän osaajaa!

Palkallinen työharjoittelu Baltic Sea Action Groupissa keväällä ja kesällä 2020

Ajankohta: niin pian kuin mahdollista, 4 – 6 kk
Palkka: 1500 euroa / kk

Tehtävät:

 • osallistuminen viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen
 • osallistuminen verkkosivu-uudistukseen
 • osallistuminen viestintämateriaalien tuottamiseen
 • osallistuminen tilaisuuksien järjestämiseen

Kunnianhimoltaan – ja saavutuksiltaan – suuri, mutta kooltaan pieni säätiömme hakee osaavaa, itsenäistä ja innokasta viestinnän harjoittelijaa palkalliseen harjoitteluun. Säätiön päämäärä on Itämeren hyvän ekologisen tilan palauttaminen. Teemme yhteistyötä yritysten, päättäjien ja viranomaisten kanssa ennakkoluulottomasti ja koetamme saada liikkeelle kaikki Itämeren pelastamiseen tarvittavat tahot. Käytännön kautta aihepiirimme on laajentunut kestävään ruoantuotantoon ja ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon torjumiseen; nämä ongelmat, ja ratkaisut kun kietoutuvat autuaasti yhteen.

Iloksemme toimintamme on kasvanut, ja työtä on siinä määrin, että tekijöitä kaivataan lisää. Nyt olisi paikka viestinnän harjoittelijalle, joka osallistuisi säätiön viestinnän ja varainhankinnan suunnitteluun ja toteutukseen.

 

Hae mahdollisimman pian. Täytämme paikan sopivan henkilön löydyttyä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

 

Viestintäjohtaja Pieta Jarva, pieta.jarva@bsag.fi, p. 050 338 1096.

Lue lisää Baltic Sea Action Groupista

 


Itämeri tarvitsee viestinnän osaajaa!

Viestintäpäällikkö Baltic Sea Action Groupiin

Ajankohta: aloitus 1.4.2020 tai sopimuksen mukaan, tammikuuhun 2022 asti (määräaikainen).

Kunnianhimoltaan – ja saavutuksiltaan – suuri, mutta kooltaan ketterän pieni säätiömme hakee ammattitaitoista ja innokasta viestintäpäällikköä. Säätiön päämäärä on Itämeren hyvän ekologisen tilan palauttaminen. Teemme yhteistyötä yritysten, päättäjien ja viranomaisten kanssa ennakkoluulottomasti ja koetamme saada liikkeelle kaikki Itämeren pelastamiseen tarvittavat tahot. Käytännön kautta aihepiirimme on laajentunut kestävään ruoantuotantoon sekä ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon torjumiseen; nämä ongelmat, ja ratkaisut kun kietoutuvat autuaasti yhteen.

Olemme tehneet uusia avauksia muun muassa meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi ja vedenalaisen luonnon suojelemiseksi. Lisäksi työllemme kestävän maatalouden parissa on yhä enemmän kysyntää.
Haemme nyt mahtavaan joukkoomme rautaista viestinnän asiantuntijaa, jolla on silmää markkinoinnille, kokemusta tilaisuuksien tuottamisesta ja osaamista visuaalisessa suunnittelussa. Ruotsin kielen taito ja varainhankinnan kokemukset katsotaan eduksi. Tule tekemään kanssamme merkityksellistä ja monipuolista työtä, jossa pääset vaikuttamaan sekä työnkuvaasi että ympäristön tilaan!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Hakemukset palkkatoiveineen 25.2. mennessä. Voimme haastatella hakijoita myös ennen hakuajan umpeutumista.

 

Viestintäjohtaja Pieta Jarva, pieta.jarva@bsag.fi, p. 050 338 1096.
Soittoajat to 6.2. klo 15.00–17.00 ja ma 17.2. klo 13.00–15.00.

Toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt, michaela.ramm-schmidt@bsag.fi, p. +358 40 525 0509.
Soittoajat pe 7.2. klo 10.00–12.00 ja ti 11.2. klo 15.00–17.00

Lue lisää: www.bsag.fi , www.carbonaction.fi 

 


Havahduin muutama päivä sitten siihen, että on kulunut jo kolmen kuukautta siitä, kun aloitin BSAG:n toimitusjohtajana ja jo yli vuosi siitä, kun tulin BSAG:lle. Syksy oli melkoista kiirettä ja loppuvuoden työt piti saada pakettiin. Sain myös juuri jätettyä eMBA-opintojeni lopputyön, joka vei kaiken vapaa-aikani syksyllä. Vihdoinkin voin siis ehkä hiukan hengähtää. Päässä on taas tilaa uusille ajatuksille, joten nyt on hyvä hetki tarkastella toimintaamme hieman syvällisemmin.

Olen viimeisen vuoden aikana monesti miettinyt, mitä BSAG on ja mikä tekee säätiömme niin ainutlaatuiseksi. Mielessäni taustalla pyörivät aikaisemmat kokemukseni yritys- ja järjestömaailmassa sekä yrittäjänä. Jokaisessa organisaatiossa on omat kiehtovuutensa, mutta BSAG:ssa minut on erityisesti yllättänyt muutama asia.

Monimuotoisuus ja toiminnan vahvat perusperiaatteet

BSAG:n työyhteisön monimuotoisuus ylittää kaikki aikaisemmat kokemukseni. Meillä on niin monenlaisia ihmisiä töissä ja laajaa asiantuntemusta, että keskusteluun saa takuuvarmasti aina uskomattoman määrän erilaisia näkemyksiä. Se on hurjan mielenkiintoista, mutta samalla se takaa, että todella mietimme asiat kokonaisvaltaisesti monesta eri vinkkelistä ja vältämme karikoita etukäteen. Nyt näen ihan konkreettisesti, mikä vahvuus monimuotoisuus on myös työpaikalla. Tästä saakin hienoja mielleyhtymiä luonnon monimuotoisuuden tärkeyteen. Diversiteettiä tarvitaan.

Toinen asia, jossa BSAG minusta onnistuu erityisen hyvin, on toiminnan kytkeminen arvoihin ja strategiaan. Tämä on jokaisen organisaation päänsärky ja tuottaa paljon työtä. Miten varmistetaan, että arvot ja strategia todella ohjaavat toimintaa ja pysytään fokusoidusti valitulla polulla?

Olen ollut hämmästynyt siitä, miten säätiömme perusperiaatteet ja strategiset painopisteet näkyvät niin selkeästi arjessa. Tätä en ole kokenut aiemmin. Identiteettimme keskeiset kulmakivet yhteen saattamisesta, aloitteen tekemisestä ja ratkaisuhakuisuudesta ovat jatkuvasti esillä. Arvomme muodostavat toimivat silmälasit tehdä päätöksiä arvolähtöisesti ja tarkastella uusia aloitteita – luonnon ja ihmisen harmoninen yhteiselo, rohkeus yrittää tehdä hyvää, ja avoimuus & rehellisyys. Näiden pohjalta on hienoa ponnistaa!

Tehdessämme isoja ja pieniä päätöksiä mietimme aina tekemisen vaikuttavuutta ja monihyötyisyyttä. Haasteiden kompleksisuuden ja juurisyiden ymmärtäminen on meille myös erittäin tärkeää. Tiedämme, kuinka helppoa on vahingossa ajautua kevyisiin pikaratkaisuihin, joista ei sitten ehkä olekaan laajemmin tai pysyvästi hyötyä. Tämä vaatii meiltä kaikilta kriittisyyttä ja riittävää keskittymistä, joten joudumme jatkuvasti tasapainoilemaan innostuneisuuden ja kärsivällisyyden välillä.

Päänvaivaakin löytyy

Kansalaisjärjestössä talous aiheuttaa aina jonkinlaista huolta. Vaikka meillä juuri tällä hetkellä on toiminta vakaalla pohjalla mm. hyvin onnistuneen joulukampanjan ja projektirahoituksen ansiosta, on jatkuvasti pohdittava tulevaisuutta. Jokainen lahjoitus ja projektirahoitus on ansaittava ja se vaatii kovaa työtä. Projekteihin liittyvä raportointi ja taloushallinto on suhteellisen kompleksista ja työllistävää pienessä organisaatiossa, jossa hallinto halutaan pitää mahdollisimman pienenä.

BSAG:n toiminta on kasvanut viime aikoina ja meillä on hienoja uusia aloitteita. Onkin tosi mukavaa nähdä, että voimme tehdä entistä enemmän Itämeren eteen ja työllemme on kysyntää. Mutta samalla on pidettävä huolta ihmisten jaksamisesta ja voimavarojen riittävyydestä. Meillä on niin innostuneita ihmisiä töissä, että välillä pitää jo jarruttaa tekemistä. Olemmekin nyt rekrytoineet lisää hienoja osaavia asiantuntijoita, mutta kasvuvauhti ei saa olla liian kova. Organisaation pitää myös pysyä perässä.

Viestinnän vaikeus ja kiehtovuus

Olen paljon pohtinut myös viestinnän vaikeutta. Meille BSAG:lla on kriittisen tärkeää toimia rakentavasti ja kaikkia toimijoita arvostaen. Se on myös henkilökohtainen kulmakiveni. Koska jokainen ihminen kuitenkin toimii omista kokemuksistaan ja tunteistaan lähtien, kuulija ei aina tulkitse viestiä toivotulla tavalla. Saatamme myös tahattomasti tehdä virheitä sanavalinnoissa tai painotuksissa. Itse ajattelen, että viesti on juuri se, miten kuulija sen tulkitsee. Eli viestintä on viestijän vastuulla. Toisaalta, kuulija voi myös vaikuttaa siihen, miten viesti vastaanotetaan. Nykyisessä keskusteluilmapiirissä törmää myös tahalliseen väärinymmärrykseen, mikä tekee viestinnästä vieläkin vaikeampaa.

Viestintä on toisaalta myös erittäin kiehtovaa, koska onnistuessaan se voi olla juuri se asia, jolla viheliäinen tilanne ratkaistaan. Opintojeni lopputyö käsitteli Carbon Actionin sidosryhmäyhteistyötä ja sitä, miten isoja systeemimuutoksia viedään onnistuneesti eteenpäin. Opintoni osoittivat kuinka viestintä on avainroolissa myös isoissa yhteiskunnallisissa muutosprosesseissa. Viestinnän valinnat ja painotukset käytännössä ratkaisevat tavoitteisiin pääsemisen.

Vaikuttava, asiantunteva ja ratkaisukeskeinen viestinä on yksi BSAG:n ykkösvahvuuksista, joten olen tässä suhteessa rauhallisin mielin. Olemme myös hieno esimerkki siitä, että kaikki BSAG:laiset vievät viestiämme eikä viestintää ole eristetty ”viestinnän yksikköön”. Mutta myös meidän pitää jatkuvasti peilata tätä ja kriittisesti arvioida, miten viestimme sekä ulkoisesti että sisäisesti. Ja voimme aina parantaa viestinnän selkeyttä ja läpimenoa isossa yleisössä. Tämä onkin yksi konkreettisista tavoitteistamme tälle vuodelle.

Näillä mietteillä toivotan kaikille mukavaa vuoden alkua ja toivottavasti talvi tulisi vielä jossain vaiheessa!

 

Michaela Ramm-Schmidt
Toimitusjohtaja


Assai Commercial Oy:n ja BSAG:n vuoden 2019 alkupuolella aloittama yhteistyö saa jatkoa myös vuonna 2020. Assai Commercial lahjoittaa osan peruskorjatun Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan toimistokiinteistö Valaan vuokratuotoista BSAG:n Itämeri-työhön. Lisäksi Assai Commercial ja BSAG pohtivat yhteistyön syventämistä jatkossa.

”BSAG on toiminut yhteistyössä yrityskentän kanssa yli vuosikymmen ajan. Kaiken tyyppisille yhteistyömuodoille on tilausta. Lahjoitukseen perustuvat yhteistyömuodot takaavat BSAG:n toiminnan jatkuvuuden. Yhteistyö Assain kanssa on toiminut hyvin ja odotamme innolla tulevia projekteja” kertoo BSAG: projektipäällikkö Nicholas Wardi.

”Meille on luontevaa syventää hyvin liikkeelle lähtenyttä yhteistyötä BSAG:n kanssa. Kestävä ympäristö- ja ilmastotyö on meille tärkeää ja haluamme pitää tämän näkökulman osana päivittäistä kiinteistöliiketoimintaamme” kommentoi Assai Commercialin toiminnasta vastaava osakas Otso Halsti.

Assai Commercial omistaa, vuokraa ja kehittää toimisto- ja liikekiinteistöjä pääkaupunkiseudulla.


Baltic Sea Action Groupin vuoden 2019 joulukampanja keräsi ennätykselliset 231 050 euroa 150:lta yritykseltä ja muilta organisaatioilta. Joulukampanja keskittyi tällä kertaa Itämeren vedenalaiseen monimuotoisuuteen, iskulauseenaan Eläköön Itämeri.

Eläköön Itämeri -kampanja suunnattiin entisten vuosien tapaan yrityksille ja muille yhteisöille, joille se tarjosi mahdollisuuden lahjoittaa joululahjoihin varatut rahat Itämeren hyväksi tehtävään työhön. Lahjoittajat saivat näkyvyyttä kampanjasivulla, sekä viestintämateriaalia, jolla lahjoituksesta voi kertoa yhteistyökumppaneille. Kampanjasivulla lahjoittajat pääsivät näkyviin erilaisten Itämeren eliöiden muodossa, joten etusivu muuttui sitä monimuotoisemmaksi, mitä enemmän lahjoituksia kertyi. Kampanjan visuaalisen ilmeen takana on BSAG:n pitkäaikainen kumppani suunnittelutoimisto Taivas.

Joulukampanjan tulos rikkoi jälleen aikaisemmat ennätykset. Suurimmat lahjoitukset saatiin 20 000 euroa lahjoittaneelta PwC Suomelta, sekä 10 000 euroa lahjoittaneelta S-ryhmältä. 20 000 euron lahjoituksella PwC Suomi pääsi kampanjasivun paraatipaikalle harvinaisena pyöriäisenä, ja 10 000 eurolla S-ryhmä pääsi uiskentelemaan kampanjasivulle Itämeren legendaarisena turskana.

Itämeri on usein esillä ongelmiensa kautta, onhan se yksi maailman saastuneimmista meristä. Rehevöityminen ja pohjien hapettomuus piinaavat Itämerta, ja ilmastonmuutoksen ennustetaan pahentavan ongelmia entisestään. Itämeri on kuitenkin myös kaunis, ja sen pinnan alla on runsaasti elämää. Eläköön Itämeri -kampanjalla haluttiin kiinnittää huomio Itämeren persoonallisiin asukkaisiin ja niiden tulevaisuuden turvaamiseen.

”Elävä ja hyvinvoiva Itämeri on se syy, miksi tätä työtä tehdään. Eläköön Itämeri -kampanjalla halusimme muistuttaa, ettei Itämeri ole kuollut, vaikka se voikin monin paikoin huonosti. On ilo huomata, että tämä Itämeren lajikirjoa puolustanut, positiivinen viesti tavoitti lahjoittajat näin hienosti. Itämeren pelastaminen edellyttää yhteistyötä, ja myös esimerkiksi yritystoiminnalla on pelastustyössä tärkeä rooli”, sanoo BSAG:n toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt.

Itämeren lajisto on ainutlaatuinen, sillä veden matala suolapitoisuus edellyttää sopeutumista sekä makean veden että meriveden lajeilta. Pienetkin muutokset olosuhteissa esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä voivat olla kohtalokkaita Itämeren eliöille. Monimuotoiset ekosysteemit sietävät muutoksia ja pystyvät sopeutumaan niihin yksipuolisia ekosysteemejä paremmin. Muun muassa tästä syystä Itämeren lajikirjon suojeleminen on tärkeää.

BSAG tekee töitä Itämeren monimuotoisuuden suojelemiseksi Elävä Itämeri -hankkeessa. Monimuotoisuuden suojelemisessa oleellista on myös Itämeren ongelmien, kuten rehevöitymisen ratkaiseminen. BSAG taistelee rehevöitymistä vastaan esimerkiksi kestävän maatalouden edistämisen ja ravinteiden kierrätyksen keinoin.

Eläköön Itämeri -kampanjavideon voit katsoa täältä. Kampanjasivu lahjoittajineen löytyy osoitteesta www.joululahjaitamerelle.fi.


LAHJOITA